فهرست مطالب
در این مطلب میخواهیم به تکنیک ریشه هوایی در بونسای بپردازیم.
air-layering (در ژاپنی Toriki ) یا خوابانیدن هوایی (ریشه هوایی) یکی از روشهای قدیمی تکثیر درختان است.
ریشه هوایی یکی از روشهای ساخت بونسای نیز هست که در ادامه به بررسی این تکنیک و استفادههای آن در بونسای میپردازیم.
از ریشه هوایی به عنوان تکنیکی برای بهبود کیفیت بونسای استفاده می شود.
۱- ساخت بونسای:
یکی از روشهای متداول در ساخت بونسای، ریشه هوایی است. بدین منظور از شاخه درختانی که برای بونسای مناسب هستند اقدام به گرفتن ریشه هوایی میکنیم.
گاهی برای افزایش رشد درختی را در زمین کاشتهایم و بعد از رسیدن به قطر مورد نظر از آن ریشه هوایی میگیریم.
۲- کاهش ارتفاع بونسای:
ارتفاع بونسای تابع قوانین و نسبتهای خاصی است که در مقالات مختلف به آن اشاره کردهایم. زمانی شما یک بونسای دارید که تاج آن کامل است اما ارتفاع آن بیش از حد طولانی است (فاصله سطح خاک و شاخه اصلی ۱ بسیار زیاد است) و هدف شما کاهش ارتفاع است، میتوانید از تکنیک ریشه هوایی جهت کاهش ارتفاع استفاده کنید. همچنین گیاه گلدانی تهیه کردید که تاج مناسبی دارد اما ارتفاع آن زیاد است. به عکس زیر دقت کنید.
۳- ساخت نباری بونسای
نباری ” Nebari ” یا ریشههای سطحی یکی از معیارهای زیبایی در بونسای است. گاهی برای ساخت نباری و حل مشکل ریشههای درهم پیچیده از تکنیک ریشه هوایی در بونسای استفاده میشود.
۵- رفع ناهنجاری تنه :
اگر تنه دارای ناهنجاریهایی باشد که قابل اصلاح نیست ( به عنوان مثال تنه پیازدار، تنه به سمت ریشه مخروط می شود ) میتوان از ریشه هوای برای رفع مشکل استفاده کرد به عکسهای زیر دقت کنید.
۴- ساخت مام بونسای :
یکی از روشهای ساخت مام بونسای “Mame” از طریق گرفتن ریشه هوایی است.
آموزش گرفتن ریشه هوایی
بهترین زمان برای اقدام به گرفتن ریشه هوایی فصل بهار و اوایل فروردین تا اواسط اردیبهشت است. و زمان جدا کردن آن بسته به نوع درخت پس از رفع گرما در پاییز یا بعد از خزان درخت است. زمان لازم برای ریشه دهی معمولا یک فصل رشد، ۳ یا ۴ ماه است.
مراحل گرفتن ریشه هوایی :
۱- گیاه مورد نظر جهت گرفتن ریشه هوایی
۲- برش پوسته تنه تا رسیدن به تنه سخت به صورت حلقه. دقت کنید ریشههای از قسمت بالای برش تولید میشود این محل را به درستی انتخاب کنید که بعد از کاشت نباری زیبایی داشته باشید.
برای برش از چاقوی تیز و ترجیحا چاقوی پیوند استفاده کنید.
۳- محل برش را کاملا تمیز کنید تا لایه کامبیوم زنده و سبز حذف شود .
۴- قسمت بالای تنه را به هورمون ریشهزا آغشته کنید.
۵- از یک ظرف یا پلاستیک شفاف برای دور تنه استفاده کنید تا بعدا بتوانید ریشهدهی درخت را چک کنید. دور این پلاستیک را میتوان با نایلون مشکی کاور کرد.
۶- ظرف را با خزه ، کوکوپیت ، پرلیت یا هر نوع خاکی که رطوبت را در خود حفظ میکند پر کنید و سپس آن را آبیاری کنید. میتوانید ظرف را کاور کنید تا رطوبت خود را از دست ندهد یا همیشه بستر را از نظر رطوبت بررسی کنید.
بعد از مدت ۳ تا ۴ ماه بستر را بررسی کنید در صورت ریشهدهی بعد رفع گرمای تابستان و در مورد خزان دارها ترجیحا بعد از خزان اقدام به جدا سازی کنید.
فیلم آموزشی گرفتن ریشه هوایی
استفاده از مطالب و محتوای سایت بونسایکار با درج لینک و ذکر منبع محدودیتی ندارد.