لایم سولفور

لایم سولفور

استفاده از لایم سولفور برای سفید کردن چوب‌های مرده و خشک، شناخته شده است .لایم سولفور با یک فرچه به چوب زده می‌شود و بسته به شرایط چوب و دمای محیط بعد از چند ساعت یا چند روز، سفید می‌شود.

طرز تهیه لایم سولفور

ابزار لازم:

یک ظرف فلزی مانند قابلمه یا ماهیتابه ۴ لیتری (بسته به حجم مورد نیاز) که بعداً قابل استفاده نخواهد بود.
یک تکه چوب نیم متری که بعداً قابل استفاده نخواهد بود.
یک منبع حرارت (مانند گاز پیک نیک)
یک عینک محافظ و یک جفت دست کش
یک آب پاش لوله بلند
بطری برای نگه داری لایم سولفور ترجیحاً تیره، اگر تیره نبود دور آن را فویل آلومینیوم می بندیم چون لایم سولفور در مقابل نور کم رنگ شده و یک لایه سفید سخت ته نشین می‌شود.

فرمولاسیون لایم سولفور:

آهک ۹ کیلوگرم
گوگرد میکرونیزه ۶٫۸ کیلوگرم
آب ۲۲٫۷ لیتر

مواد و مقدار لازم برای تهیه لایم سولفور بصورت کاربردی

گوگرد ۰٫۵ کیلوگرم
آهک زنده ۰٫۵ کیلوگرم
آب ۳ لیتر

طرز تهیه:

قبل از انجام هرکاری و به جهت رعایت احتیاط ابتدا باید عینک محافظ را زده و دستکش را دست کنید؛ سپس گوگرد و آهک زنده را در ظرف فلزی ریخته و آب را کم کم و با احتیاط اضافه می‌کنیم مخلوط را کمی هم می‌زنیم(یک تا دو بار).
ظرف را در فضای باز (هنگام جوشیدن بوی بدی تولید می‌کند) روی منبع حرارت (مانند پیک نیک) گذاشته و منتظر می‌شویم تا بجوشد؛ یک الی دو ساعت که ملایم جوشید و آب ظرف تقریباً نصف شد و مخلوط به رنگ نارنجی تیره‌ای درآمد باید از روی حرارت برداشته شود.
بعد از چند ساعت که محلول فوق خنک شد کاملاً ته نشین شده و آماده ریختن در بطری می گردد.در صورتی که محلول مذکور کم رنگ بود بگذارید بیشتر بجوشد و آب آن بخار شود.

طرز استفاده از لایم سولفور

استفاده از لایم سولفور برای سفید کردن چوبهای مرده و خشک ،شناخته شده است .لایم سولفور بایک فرچه به چوب زده می‌شود و بسته به شرایط چوب و دمای محیط بعد از چند ساعت یا چند روز ، سفید می‌شود . هرچند ، اشکالاتی هم در استفاده از لایم سولفور وجود دارد؛ چوب تازه تراش خورده که هنوز نمدار است به مقدار کمی، لایم سولفور را جذب می‌کند و خوب سفید نمی شود. تنالیته‌ی رنگی که از این روش بدست می آید اغلب سفید خامه‌ای است که اگرچه کافی است ولی به مطلوبیت رنگ خاکستری روشن یا طوسی نیست. به همچنین، لایم سولفور تمایل به تولید رنگی بسیار کدر و بدون کنتراست دارد ( رنگی یکنواخت و بدون سایه روشن) و رنگ سفیدی که لایم سولفور تولید می کند اغلب اوقات برای پهن برگان و خزان کننده ها که نیاز به تونالیته‌های رنگی خاکستری روشن دارند، خیلی مناسب نیست.

در گذشته من جوهر سیاه یا خاکستر از قبل مخلوط شده با لایم سولفور را استفاده کرده ام. با این کار پرده‌ی رنگی خاکستری‌تری بر روی چوب بدست آمده است اما این رنگ غیر طبیعی به نظر آمد چرا که رنگ خاکستری یکنواختی بر روی چوب نمایان شد و نوسانات و کنتراستهایی که ما از یک چوب پوسیده و مرده ی طبیعی انتظار داریم، دیده نشد. به هرحال درسال گذشته (۲۰۱۵-۲۰۱۶) شروع به تجربه ی رنگهای طبیعی‌تری کرده‌ام که با مالیدن خاکستر مرطوب بر روی چوب، قبل از اعمال لایم سولفور بر روی آن بدست می‌آید و از نتایج بدست آمده راضی هستم.

بر روی یک سطح مقداری خاکستر سیگار به همراه سوخته‌ی روزنامه را، با آب مرطوب کرده و از مسواک برای مالیدن آن بر روی چوب استفاده نمودم. نیازی نیست که خاکستر خیلی خیس باشد، در حدی نم داشته باشد که چوب را نمدار کند. به این روش خاکستر در بعضی نقاط اثر گذاشته و بعضی نقاط دیگر را متاثر نمی‌کند. به خاکستر آب زیادی اضافه نکنید وگرنه رنگ خاکستری خیلی یکدستی تولید می‌کند. اگر خاکستر را در عرض بافت چوب بمالید به این طریق متن بافت تیره‌تر می‌شود.
پس از اتمام این کار، لایم سولفور بزنید، ترجیحا قبل از اینکه خاکستر خشک شود. به نظر می رسد که خاکستر مرطوب به عنوان یک حامل عمل می کند و لایم سولفور را به خوبی تثبیت می کند. من دریافته‌ام که این روش، راه واقعا موثری برای اعمال لایم سولفور بر روی چوب تازه تراش خورده ی مرطوب می باشد . برای تونالیته‌ی خاکستری تیره ، بر روی درختان بونسای خزان کننده یا پهن برگ، مقدار بیشتری خاکستر استفاده کرده و فقط یک بار لایم سولفور استفاده کنید و برای تونالیته‌ی روشن تر، مقدارکمتری خاکستر و چندین مرحله لایم سولفور استفاده کنید.

اگرچه با مالیدن خاکستر به بافت چوب و به محض کامل شدن تراش تنه ، چوب ، فورا و پس از زدن لایم سولفور به رنگ خاکستری روشن برگشت اما توجه داشته باشید نواحی عمیق تر قسمتهای تراش خورده با یک رنگ سیاه با پایه ی آب ، برای بدست آوردن کنتراست و رنگی تیره تر در آن نواحی ، رنگ آمیزی شده است .

لایم سولفور
چوب تازه تراش خورده ی یک بونسای نارون بزرگ پس از مالیدن خاکستر و زدن لایم سولفور، توجه کنید که نه تنها رنگ خاکستری طبیعی لایم سولفور بلکه سایه روشن های رنگ خاکستری ، با اعمال خاکستر ایجاد شده است. (عکس از bonsai4me )

نکات :

  • شاخه مورد نظر را قبل از استفاده سمباده زده، تمیز و خشک کنید.
  • برای سفید شدن بیشتر نیاز هست چند بار این کار تکرار شود.( بعد از هربار لایم زدن اجازه بدهید خشک شود و سپس تکرار کنید)
  • برای ایجاد رنگ خاکستری و سیاه (تنالیته) از خاکستر استفاده کنید.
  • مراقب باشید بر روی قسمت‌های زنده و سطح خاک ریخته نشود.
  • در گذشته از لایم سولفور به عنوان قارچکش و آفتکش استفاده می‌شده.(۱ الی ۳ در هزار)
  • لایم را در ظروف تیره یا جای تاریک نگهداری کنید.
  • لایم سولفور در زمان جوشیدن بوی بدی تولید می‌کند. در محیط باز تولید کنید.

استفاده از مطالب و محتوای سایت بونسایکار با درج لینک و ذکر منبع محدودیتی ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید